Marquesa de Chocolate!

In the midst of working on the revisions to my dissertation proposal, I got a little craving for something sweet, so look what I made!

In Venezuela, it’s called Marquesa de Chocolate, and it’s very easy to make. All you need is Galletas Maria (a sweet and simple Venezuelan cookie), unsalted butter (a lot of it), chocolate (preferably Venezuelan, but this time it was mix between Vintage Plantations 38% milk from Ecuador, and Semi-Sweet Baker’s baking squares), and condensed milk.

You melt the chocolate with a little butter, and a little condensed milk


Until you get a think chocolate mix, mmmm

Then add it to the rest of the condensed milk and ALL the butter, and blend (this is where the mixer needs to come out)

Then it’s a layer of cookies, a layer of chocolate mix, and repeat till the end. The last layer is chocolate mix, of course. The cookies need to be passed through milk before using them, if not they get too hard to bite into.

And voila!


Leave it for some time in the fridge and you’ll have the perfect Marquesa!

27 responses to “Marquesa de Chocolate!

  1. Looks delicious. My guess is that pinknest and Matt will be knocking on your door any second.

  2. Oh man, oh man. My mouth is watering!

  3. que delicia…pero temo decirte que las galletas Maria son mexicanas…sooorryyyyyyy….yo se hacer marquesa de limón…después te doy la recetea es con galletas y leche condensada tambien…

  4. joe – hmmm, wait, could that be them?jarod – do you want a glass of milk with that?pillo – bueno, Pillito, al parecer son una creacion Inglesa http://www.geocities.com/nenslo/maria/maria.htmly las hay en todas partes del mundo. Pero las que yo use fueron hechas y traidas de Venezuela. Buenisimo, pasame esa receta!

  5. jeez, when I first landed on this post, I didn’t even read the words because the chocolate just DREW ME IN! lol

  6. Jen- Holy Crap! That looks and sounds delicious! I had no idea you cooked. I plan to make this stuff around Christmas for a never-seen-around-here holiday snack!

  7. princess of the universe – so am I!kristinaq – me too! I love chocolate!buffalodickdy – it is VERY sweet! You have to make it, it’s sooooo easy too.

  8. A mí me gusta más la de limón porque no soy tan fan del chocolate… pero la probaría con todo gusto…

  9. mond – : ) cuando vienes Ing?

  10. Yuuummmm that loooks gooooood! x

  11. Hmmmmm…Note to self: DO NOT SHOW THE KID

  12. TThat looks so delicious and easy to make!!! I will have to make it and let you know how it turns out.

  13. the sarjent – you should have a piece! : )dutchbitch – : ) I bet you could get him to make it!ssc – It is both! You should definitely try it out!

  14. It’s mine all mine and no one at all will have a piece.Guaranteed.I am so making this.It has my 3 favorite things, cookies, chocolate and butter..Shame on you for holding out on me this long ROFL!!!

  15. That looks so decadent! I’m sure it’s yummy. My own version of that would be eating Peruvian “Suspiro Limeño” or a good bowl of dulce de leche. Yes, I eat it by the spoonful

  16. wow, how fun and delicious!! it sounds so easy and chocolatey.

  17. weekends off – I knew you’d like this!!!not so little woman – mmmm Suspiro Limeño” sounds delicious! And dulce de leche!? I also eat it by the spoonful!pinknest – it is quite good, and ridiculously easy!

  18. Nunca me hubiera imaginado que se puede hacer con chocolate, la de limón es sencillísima: licuar 1 lata de leche condensada, una lata de leche evaporada, el jugo de 6 limones (que no se vayan las semillas porque sino amarga) y un chorrito de vainilla. Mismo procedimiento que la de chocolate, pero hay que meterla al congelador y a saborear!!

  19. Epaaaa! Eso no se hace valeee!:'( snif!Me estas obligando a hacer una este fin…Un abrazo Jen, excelente post!:D

  20. Hola Jennifer,Gracias por la receta, la prepare hoy y use chocolate el Rey 44% cacao, con una lata de leche condensada y una barra de matequilla sin sal 200grm, todavia no la he probado porque esta reposando en la nevera pero el color de mi pasta de chocolate es marron oscuuuuuro y eso que solo use un tipo de chocolate relativamente suave. A que se deba esto no se, pero espero que de sabor quede rica!Gracias por refrescarme la memoria porque tenia como 20 anos que no hacia este postre y no tenia la receta en casa!Saludos,

  21. Para que se ponga clara la mezcla…necesitas fulllllll mantequilla y hacerlo en batidora…la mantequilla batida es lo que le da el color claro. Para hacer el pie de limon es super facil… 1 paquete de galletas MAria super triturado y lo mezclas con 1/2 o un poco mas de mantequilla derretida en el micro. Opcional puedes ponerle un poco de azucar y canela a las galletas trituradas y hornes un poquito el crust antes de poner el filling. Para el filling mezclas 1/2 lata de leche condensada con un queso crema Philadelphia y como 4-5 limones dedependiendo del gusto. Presionas las galletas marias al fondo y a los lados del molde de pie..luego le pones el filling y al frezeer o nevera por unas horas!!! demasiado buenooo este pie

  22. Hola Jen,Tengo 6 meses de embarazo y estoy que me muero por comer marquesa, tenia tanto tiempo que no la hacia que se me habia hasta olvidado la receta. Te cuento que en mi casa remojaban las galletas en cafe bien cargado (ese que te queda en la cafetera frio) en vez de leche, queda espectacular.Saludos

  23. Triple – nunca habia oido de la de limon, suena riquisima!Clau – es que hay que hacerla de vez en cuando : )Anonymous – Si, el color depende del tipo de chocolate que utilices, pero el sabor generalmente es el mismo: Divino! ; )Mariaka – Si, yo uso 4 panelas de mantequilla, no una… asi que quizas ese sea el secreto del color tan claro.Yo hago un pie de limon parecido al tuyo, pero sin queso crema. Es divino, el preferido de mi hermana.Anonymous- Que chevere, asi el bebe sale con gusto a chocolate! ; ) Ah, nunca la he hecho asi. Me imagino que remojadas en ron, para los que les guste el licor, tambien debe servir.

  24. I've had this exact thing in Mexico except it was key lime marquesa. You wouldn't happen to know that recipe would you? I imagine its pretty much the same except you put in key lime juice instead of chocolate.

  25. The Well Fed Man – I would think it is the same, but instead of chocolate mix the mix would be: condensed milk, egg yolks and lime. You just alternate layers of the lime mix with the cookies. If you get to it, let me know how it turns out!

  26. Bonjour, jenmata.blogspot.com! [url=http://cialisespana.fora.pl/ ]venta de cialis en espana[/url] [url=http://cialises.fora.pl/ ] cialis en espana[/url] [url=http://cialismedica.fora.pl/ ]venta de cialis [/url] [url=http://cialissinreceta.fora.pl/ ]comprar cialis en espana[/url] [url=http://farmaciacialis.fora.pl/ ]venta de cialis online[/url] [url=http://cialisfarmacia.fora.pl/ ]comprar cialis en espana[/url]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s